Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Menü

A Kis Fekete Ruha

A Kis Fekete Ruha A Little Black Dress, avagy a Kis Fekete Ruha maga az élő történelem. A tökéletes fekete alapdarab, a kapszula gardrób egyik alapköve és minden jeles alkalomhoz passzol. Viselheted randira, színházba, buliba, a lényeg, hogy a megfelelő kiegészítőkkel kombináld. De hogy honnan is indult és milyen utat járt be a mi kis feketénk cikkünkből megtudjátok. Íme, a Little Black Dress, és ami mögötte van.

A fekete szín már a kora 18. században nagy jelentőséggel bírt, akkor még a romantika és a művészet színe volt.A 19. században melankólikus hangulata miatt olyan költők kezdték használni műveikben, mint Shelley, Keats és Byron, a viktoriánus korban pedig a gyász és a bánat jelképe lett: az özvegyek minimum 4 évig viseltek fekete gyászruhát, emellett pedig a szolgálók egyenruhájának színe is ez lett.

1926-ban a legendás Coco Chanel az amerikai Vogue hasábjain jelentetett meg egy képet egy egyszerű vonalú, elegáns fekete ruháról...innen viszont már nem volt visszaút, a kis fekete begyűrűzött. Chanel Fordja, így becézték akkoriban, hiszen a Ford T modelljéhez hasonlóan mindenki számára elérhető, mégis letisztult darab volt. Innentől kezdve a fekete már nem a gyász és a bánat, hanem a hétköznapi sikk, az elegancia szimbóluma lett.

 

Coco Chanel

 

A második világháború ideje alatt a divat kissé háttérbe szorult, az egyszerű, elérhető ruhákat preferálták, viszont a fekete itt is jelen volt, hiszen könnyen beszerezhető textil volt, másrészt a hivatalba álló nők egyenruhája is ezt a klasszikus színt kapta.

Az 50-es években újra visszatért a ruha az eredeti, szexuális kisugárzást, nőiességet hangsúlyozó jelentéséhez. Hollywood ontotta a feketébe öltözött femme fatale karaktereket, a végzet asszonya, a veszélyes nő innentől kezdve kizárólag kis feketében járt, ráadásul ebben az időszakban jelentek meg az olcsóbb, szintetikus anyagok is, melyek még egy löketet adtak ahhoz, hogy tényleg minden társadalmi réteg számára elérhető legyen e viselet.

A 60-as évek lazaságot, lázadást hozott a kis fekete történetébe, az erkölcsök lazultak, a szoknya hossza egyre rövidült, Audrey Hepburn Álom luxuskivitelben című filmjében ben viselt fekete, Givenchy darabjáért pedig egyenesen megőrültek a nők (és a férfiak), mindenki ehhez hasonlót szeretett volna.

 

Audrey Hepburn

 

A 70-es, 80-as, 90-es években megjelent a peplum, és az ejtett vállú darabok, később a grunge láz idején a szandálok és a military bakancsok, a kis fekete ruha bármivel is lett kombinálva, mindig egyszerű és letilsztult maradt. Olyan ikonok viselték e meghatározó ruhadarabot, mint Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, vagy Sophia Loren, mára pedig minden celeb és magára valamit is adó nő gardróbjában szerepel egy ilyen klasszikus.

 

Marilyn Monroe

 

Viselj mellé feltűnő napszemüveget, ,csinos magassarkút, óriási kalapot és egy visszafogott táskát, és igazi filmcsillagként fogsz tündökölni, farmerkabáttal, feneketlen, pakolós shopperrel és fehér torancipővel pedig akár hétköznapi viseletként is megállja a helyét.

 

 

Nézz közbe az Etáska webshopjában, hogy megtaláld a kis feketéd tökéletesen kiegészítő táskát!

 

Keresés