Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Menü

Milyen az ideális hátizsák kiránduláshoz?

Milyen az ideális hátizsák kiránduláshoz?

A nyári időszak a legideálisabb a kirándulásokhoz, hiszen az időjárás tökéletes ahhoz, hogy egész nap a szabadban legyünk, a nappalok hosszúak, így addig mehetünk, amíg csak bírjuk. Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen kiránduláshoz milyen hátizsákot viszünk.

Rövid, egynapos kirándulás

 

Nagyon sokan vannak, akik a hétvége közeledtével már tervezik is, hogy hova fognak kiruccanni a szabadnapjukon. Általában ezek rövidebb távú, egynapos kirándulások, amik nem igényelnek akkora felkészülést, sem pedig óriási hátizsákot. Hiszen mi kellhet? 

 

Innivaló, némi elemózsia, térkép - hiába van telefon, praktikus, mert nem mindenhol van térerő a természetben, vagy tuti akkor merül le, amikor nem kellene - és nem árt egy kis ragtapasz, szúnyog- és kullancsriasztó sem. Ezek a legszükségesebbek, ezen felül természetesen mehet bele egy vékony pulcsi, esernyő a szeszélyes időjárásra való tekintettel.

 

Minden kirándulás esetén nagyon fontos, hogy milyen súlyú a táskánk. Ez azért is fontos, mert ha túl sokat cipelünk, akkor lehetnek bármilyen kényelmesen és helyesen beállítva a táska pántjai, egyáltalán nem lesz kényelmes, és sokkal hamarabb elfáradunk. A legfontosabb és általános szabály az, hogy amennyiben kisebb, mondjuk a fent említett egynapos túrára megyünk, akkor a cipelt hátizsák súlya maximum a testsúlyunk 10%-a legyen. Egyébként ezt alkalmazzák az iskolába induló gyerekek esetében is. 

 

 

 hátizsák kiránduláshoz 1

 

 

Ha több napos túrára indulnánk, akkor praktikus választás, hogyha a táska merevítővel ellátott, hiszen ennek hála sokkal jobba tart, így a fent említett 10% helyett maximálisan a testsúlyunk 20%-át vihetjük magunkon a hátizsákban. Nagyon fontos, hogy a fenti súlyba minden esetben számoljuk bele a magunkkal cipelt vizes palackokat is!

 

 

Hátizsák hosszabb, több napos kiránduláshoz

 

Egy több napig tartó túra esetére mindenképp érdemes beszerezni egy nagyobb, kifejezetten túrázáshoz gyártott hátizsákot. Ezeknek a tartalmát literben mérik, ami azt jelenti, hogy a túra hosszától függően választhatunk táskát akár a 80 literes darabokig is. 

 

Egy 2-3 napig tartó kiránduláshoz egy 50-60 literes is elegendő, míg egy hosszabb lélegzetvételhez simán kell a 80 literes. Hiszen nem árt, ha belefér a hálózsák, a sátor vagy éppen a függőágy, némi tartalék ruha, valamint olyan is, amit hűvösebb időre szánunk, sőt igény esetén egy polifoam is.

 

 

 hátizsák kiránduláshoz 2

 

 

A táskák beállítása

 

A nagyobb méretű hátizsákok olyan övvel is rendelkeznek, ami derékmagasságban van elhelyezve. Lehetőleg a hátizsák felvétele után első lépésként ezt állítsuk be a megfelelő méretre. Ez az öv legyen szoros, tartson megfelelően, de kényelmes is legyen. 

 

Ezután a vállpántokat állítsuk be, azaz húzzuk meg annyira, hogy még kényelmes legyen, de lehetőleg ne a vállat terheljük első sorban, azaz ne vegye el a terhelést a derékról. A mellkaspánt az utolsó ezek közül, ami akkor van megfelelő helyen, ha a kulcscsontunk alatt 2-3 centivel fut. 

 

Egy valamirevaló túrahátizsák minden esetben rendelkezik jó néhány rejtett zsebbel, tároló rekesszel. Ezek azok, amik nagyban megkönnyítik a pakolást, sőt akad olyan is, aminek az űrtartalma a zsebeknek hála majdnem a duplájára nő. 

 

Tehát, ha túrázásra adjuk a fejünket, akkor mindenképp szerezzünk be egy megbízható és jól pakolható hátizsákot kiránduláshoz. 

 

Kínálatunkban elég sok ilyen található, így érdemes bátran válogatni webshopunkban. Ha pedig mégsincs meg az igazi, akkor szívesen segítjük akár konkrét tanácsokkal is a választást!

Keresés