Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Menü

Minden infó, amit az első repülésed előtt tudnod kell!

Minden infó, amit az első repülésed előtt tudnod kell!

Az első repülés izgalmas és egyben idegtépő is lehet. Azonban, ha előre felkészülünk megfelelően, akkor a repülés sokkal kellemesebb élmény lesz, mint azt elsőre várnánk! A mai blogbejegyzésben igyekszünk minden információt leírni, amit az első repülés előtt érdemes tudnod. Úgyhogy, ha te is éppen az első repülésed előtt állsz, akkor mindenképpen olvasd tovább!

Az első repülés előtt sokan aggódnak a repülőgép biztonsága miatt, de fontos megérteni, hogy a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód. A repülőgépek szigorú előírásoknak és karbantartási rendszereknek kell megfelelniük, és a pilótáknak kiterjedt képzési és tapasztalati követelményeknek kell megfelelniük. A repülés egy nagyszerű élmény, amely számos izgalmas lehetőséget kínál. Az új helyek felfedezése és a különböző kultúrák megismerése mind fantasztikus lehetőségek, amelyeket a repülés lehetővé tesz. Azonban, ahhoz, hogy élvezni tudd az első repülésedet, fontos, hogy betartsd az utasbiztonsági előírásokat, megfelelően csomagolj!

 

A repülés előtti teendők

Ha távoli az úticél, akkor repülés előtt sok ember aggódik az időeltolódás miatt, amihez, ha rosszul alkalmazkodunk jetlaget vonhat maga után. Ezért érdemes figyelni az időzónaváltást, és megpróbálni a lehető legjobban alkalmazkodni az új időzónához. Ha ez állna fent, akkor próbáljunk a gépen aludni, amihez remek kiegészítők lehetnek a szemtakaró és füldugó szettjeink! Ha pedig tényleg kényelmesen szeretnél utazni, ne felejts el egy nyakpárnát is magaddal vinni az útra. A repülőgépen érdemes olyan helyet választani, amely lehetőleg közel van az ajtóhoz. Ha pedig nagyobb lábhellyel rendelkező helyet szeretnél, akkor foglalhatsz a vészkijárathoz. Itt kényelmesebben kinyújthatod a lábadat egész út alatt. Ha esetleg valamilyen egészségügyi problémád van, például magas vérnyomás vagy trombózis, akkor érdemes előzetesen konzultálni az orvosoddal, és érdeklődni a légitársaság szabályzatáról is. 

Az utolsó simítások

Itt az első lépés az, hogy készülj fel az útra. A repülőtérre érkezés előtt nézd át, hogy minden dokumentum nálad van-e, mint például a személyiigazolvány, az útlevél vagy az egyéb okmányok. Ne felejtsd el megnézni, hogy meddig érvényesek! Több országban is szabályozva van, hogy a hazatérés után hónapokban is érvényesnek kell még lennie az okmányoknak. Így ezeket se felejtsd ellenőrizni. Győződj meg róla, hogy a csomagjaid megfelelnek a légitársaság előírásainak, mint például a méreteknek és súlykorlátoknak. Ha bizonytalan vagy, keresd fel a légitársaság honlapját, ahol részletes információkat találsz az előírásokról.

Még otthon gondold át, hogy a csomagodban biztosan nincsen tilos tárgy, és minden folyadékot és krémet kiszereltél a megengedettek szerint. Mint tudjuk Európában csak 100 ml-es tégelyben szabad folyadékot a gépre felvinni, ezt pedig egy 1 literes műanyag, átlátszó, jól zárható tasakban kell elhelyezni. A légitársaság honlapján találhatóak azok a tárgyak, amelyek nem vihetők fel a repülőgépre. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit vihetsz magaddal és mit nem, akkor mindenképpen tudakold meg az információkat a légitársaság oldalán vagy vedd fel velük a kapcsolatot.

Sokan nem gondolják, de főleg első repüléskor fontos, hogy legyen nálad egy kényelmes ruha, amely nem szorít és nem korlátoz a mozgásban. Ha olyan ruhában mész, ami számodra komfortos, biztosan kényelmes utad lesz. A repülőgépen általában hűvösebb az időjárás, így érdemes egy kardigánt vagy pulóvert is magaddal vinned. Ezen kívül jó, ha a táskán belül van nálad egy cipzáras tasi, amelyben az utazási dokumentumaidat és egyéb fontos tárgyaidat tárolhatod. Így elkülönülve megtalálhatod azokat az értékeidet, amire az utazás során szükséged lehet.

A legtöbb légitársaságnál már elérhető az online check-in funkció. Ha nincs feladott poggyászod, és nem szeretnél sorban állni a reptéren a check-in pultoknál, akkor ezt érdemes előre megtenni. Így online formában e-mailben fogod megkapni a beszállókártyádat, amivel a biztonsági ellenőrzésre is beléphetsz, plusz ezzel tudsz a gépre is felszállni. Azonban, ha van feladott poggyászod, akkor is megcsinálhatod az online check-int, viszont attól még ugyanúgy sorba kell majd állnod a pultoknál, hiszen poggyászod fel kell adnod. 

 

Ha megérkeztél a repülőtérre

A repülőtérre érkezés után keresd fel a légitársaság pultját, ahol a beszállókártyádhoz és a csomagjaid címkézéséhez segítséget kaphatsz. Ez a beszállási idő előtt általában 2 órával nyílik meg, így nem érdemes előbb a reptérre érkezni. A beszállókártyád az utazásod során elengedhetetlen dokumentum, mint ahogyan fentebb is írtuk már. Fontos, hogy mindig kéznél legyen, és figyelmesen olvasd el a rajta szereplő információkat. 

Ha ezzel végeztél, akkor mehetsz is a biztonsági ellenőrzéshez, ami Budapesten nagyon gyorsan halad. Ez általában 15 percet vesz igénybe. Itt ki kell raknod a táskádat, le kell venned a kabátodat, el kell távolítani magadról a fémes dolgokat, mint az öv vagy az acélbetétes cipő. Fontos, hogy a Budapesti reptér már olyan felszereléssel van ellátva, ami nem igényli, hogy külön ki tedd az elektronikai dolgaidat. Így a például a laptopod és külső akkumulátorod nyugodtan maradhat a táskában. De vigyázz, mert a folyadékot mindenképpen ki kell tenned a táskából!

A repülés alatti teendők

Ha átértél a biztonsági ellenőrzésen, akkor már nincs is más dolgod, csak várni a géped indulását! És persze akkor már csak annyi feladatod maradt, hogy élvezd az utat. A repülőgépen figyelj az utasbiztonsági utasításokra, és kövesd ezeket. Amikor a repülőgép felszállt, tedd be a fülhallgatódat, vagy használj zajcsökkentő füldugót, hogy csökkentsd a zajszintet. Ha fáradt vagy, és szeretnél pihenni, akkor állítsd be az ülést, és próbálj meg aludni. Ha éhes vagy, a repülőgép általában ételt és italt szolgál fel, de ha hoztál magaddal ennivalót, azt is elfogyaszthatod az utazás során. Ha az utazásod hosszabb, mint néhány óra, akkor érdemes időnként mozogni, és nyújtani a lábadat. A repülőgép fedélzetén találhatók sétálóterek és akár mosdókban történő egyszerű gyakorlatokat is elvégezhetsz, ha nagyon merevnek érzed magadat.

A repülés utáni teendők

Amikor leszállt a gép, és kiszálltál a repülőgépből, kövesd az utasokat a csomagkiadó ponthoz, és vedd át a csomagjaidat. Ha problémád adódik a csomagjaid keresésével, vagy ha nem érkeznek meg a célállomásra, akkor keresd fel a légitársaság ügyfélszolgálatát. De ha további információt szeretnél megtudni erről, akkor ide kattintva elolvashatod már egy korábbi blog bejegyzésünket! Ha pedig nem volt feladott csomagod, akkor csak szimplán sétálj a kijárat felé.

Az első repülés egy izgalmas és emlékezetes élmény lehet. Ha előre felkészülsz, és betartod az utasbiztonsági előírásokat, akkor biztonságosan és kényelmesen juthatsz el a célállomásodra. Ne aggódj, ha izgulsz, hiszen ez teljesen természetes az első repülés előtt. Az utazás előtti napokban, vagy akár órákban érdemes megpróbálni kikapcsolni, és megnyugodni. Ha végig olvastad ezt a cikket, és betartod a tanácsokat, akkor biztosan sikeres lesz az első repülésed, és nagyszerű élményekkel gazdagodhatsz.

Keresés