Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Menü

Útmutató a hátizsákok űrtartalmának útvesztőjében

Útmutató a hátizsákok űrtartalmának útvesztőjében

A hátizsák egy óriási találmány, hiszen nem elég, hogy tökéletesen az emberi anatómia alapján lett megtervezve, de rengeteg módon hordható és legalább ugyanennyi célból is. Ismerjük meg közelebbről, hogy milyen elfoglaltsághoz milyen illik, és mekkora az ideális hátizsák űrtartalma!

A hátizsákok felépítése általában

 

A hátizsákok felépítése sokféle lehet. A sima, városi hátizsákok belső merevítésűek, csakúgy, mint az iskolatáskák. A túrahátizsákok privilégiuma a külső merevítés, de ez egyre inkább tűnik el a köztudatból. Ez főleg annak köszönhető, hogy a belső vázasok sokkal dekoratívabbak és nem mellesleg súlyelosztás szempontjából is sokkal stabilabbak. Hiszen ebben az esetben a súly a testhez közel helyezkedik el, szemben a külső vázasokkal. Ennek igazi jelentősége akkor van, ha hosszabb távon cipelünk olyan hátizsákot, aminek nagy az űrtartalma. A belső váz keskenyebbé teszi a túrahátizsákokat, így azok sokkal kényelmesebbek. Az iskolatáskák esetében csakis belső merevítés jöhet szóba.

 

A túrahátizsákok nevéből könnyen rá lehet jönni, hogy mekkora a hátizsák űrtartalma, hiszen a benne feltüntetett szám általában azt jelöli. Sima, városi hátizsákok esetében nincs ilyen megkülönböztetés, annak a mérete árulkodó.

 

Súly tekintetében annál jobb, minél könnyebb a hátizsák, hiszen ebben az esetben nem jelent plusz terhet az amúgy is nehéz felszerelés mellett. 

 

 

hátizsák űrtartalma 1

 

 

A hátizsák ideális űrtartalma

 

Annak függvényében, hogy milyen célból szeretnénk használni a hátizsákot, úgy kell kiválasztanunk azt, hogy lehetőleg minél jobban ki tudjuk használni az adottságait. Tehát első kérdésként azt kell feltenni magunknak, hogy mindennapos használatra keresünk-e vagy pedig inkább kiránduláshoz. Hiszen a hátizsák űrtartalma nagyban függ a méretétől, aminek igazodnia kell ahhoz, amire szánjuk.

 

Ha hétköznapokon szeretnénk magunkkal vinni, akkor a legjobb egy kis méretű, de nem mini hátizsák. Hiszen fontos, hogy beleférjen néhány apróság, mint mondjuk egy palack víz, egy esernyő, a személyes holmink, mint pénztárca, okmányok, zsebkendő és persze némi pipere. Azért ezt figyelve kell, hogy min. 15-20 literes legyen a hátizsák űrtartalma. 

 

Itt a hétvége, és mentek túrázni? 2 napos kiruccanásokhoz már egy kicsit nagyobb hátizsák kell, hiszen kell bele néhány plusz apróság is. Ilyenkor egy 30-50 literes hátizsák az igazán jó választás, amibe több minden fér, mint egy hétköznapiba, de még nem a tipikus nagy túrahátizsák. Bár előszeretettel felejtik el, mégis fontos, hogy ha emberek elől elzárt területre merészkedsz, akkor mindenképp vigyél magaddal edényeket, amiben meg tudod melegíteni az ennivalódat. Ezeket érdemes belepróbálni még a vásárlás előtt, mert fontos, hogy mindennek meglegyen a megfelelő helye. 

 

 

hátizsák űrtartalma 2

 

 

Ha pedig nagyobb távra és több időre tervezel, akkor mindenképp a legnagyobbak között kell nézelődnöd. Ilyenkor már az 50-80 liter kell, hogy legyen a hátizsák űrtartalma. 

 

Az iskolatáskák esetében nagyon fontos, hogy jól illeszkedjen a gyermek hátára, hiszen csak úgy lehet egészségesen nagyobb súlyt megtartani. A legjobb, ha nem nyúlik túl a fenekén, hanem illeszkedik a csípőjére és rendelkezik egy mellpánttal, amivel könnyen össze lehet fogni a szegycsontnál, így egyenlően oszlik meg a terhelés. Az iskolatáskának bármennyi is legyen az űrtartalma, a lényeg, hogy a gyermek testsúlyának a 10-15 százalékát ne lépje túl a súlya. 

 

Nézz szét webáruházunkban, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet! 

Keresés