Webshopunkban cookie-kat használunk, melyek segítenek abban, hogy az Önnek nyújtott szolgáltatásaink a lehető legjobbak legyenek. A webhely további használatával elfogadja a cookie-szabályzatunkban foglaltakat, melyet az információk menüpontban talál.
Menü

Hátizsák mosása mosógépben – jó vagy sem?

Hátizsák mosása mosógépben – jó vagy sem?

A hátizsákok tisztántartásának igénye kéz a kézben jár a ruhaneműkével. Ennek legegyszerűbb módja, ha a piszkos hátizsákot beledobjuk a mosógépbe, majd a mosás végeztével kitesszük megszáradni. Azonban ahhoz, hogy a hátizsák a mosógépben való mosás után újra úgy nézzen ki, mint újkorában, megfelelő körültekintéssel kell elvégeznünk a mosógéppel való tisztítást.

 

etaska-taska-hatizsak-mosas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne tegyük!

 

A hátizsákok mosógépben mosása egyes vélemények szerint tilos. Mások viszont, különböző okból kifolyólag, figyelmen kívül hagyják a jó tanácsot és a koszos hátizsák tisztítását minden gond nélkül rábízzák a mosógépre. A hátizsákok mosógépben való mosása azonban valóban nem megfelelő mód a tisztításukra.

 

A táska merevítése, speciálisan kipárnázott váza, rekeszei és bélései roncsolódhatnak a mosógépben, melynek következtében a hátizsák veszít a tartásából. A hevederek beleakadhatnak a dobba, a cipzár és egyéb fém és műanyag alkatrészek, a kerekek leeshetnek a hátizsákról, amivel kárt okoznak a mosógépben. A táska vállpántjaiból és hátrészéből kiváló mosószer maradványok izzadsággal keveredve irritálják a bőrt.

 

A megoldás: mossuk inkább kézzel

 

Igyekezzünk minél hamarabb eltávolítani a foltot, ne hagyjuk makacsul beleszáradni a táska anyagába, mert frissen még a legmakacsabb foltok is könnyen eltávolíthatóak. Persze ilyenkor felmerül a kérdés: hogyan lehet rávenni gyermekünket arra, hogy iskolatáskáját helyezze a mosásba, ha koszos lett? Nem egyszerű feladat, de ha néha ránézünk a másnapra bepakolt táskára, biztosan észrevesszük a nagyobb foltokat, amik tisztításért kiáltanak.

 

Lehetőség szerint rendszeresen tisztítsuk a hátizsákot egy nedves ruhával, puha kefével vagy makacsabb foltok esetén szappanos vagy babasamponos szivaccsal. A felesleges szappanmaradékot öblítsük le, végül pedig tegyük ki a táskát teljesen megszáradni. Vigyázzunk arra, hogy a hátizsákot soha ne terítsük ki a napra vagy a fűtőtestre, mert akkor a színek kifakulnak.

 

Előfordul azonban, hogy a rövid időn belüli (rendszeres) tisztításra nincsen lehetőség. Az igen piszkos hátizsákok kézzel való mosása időigényes és nehéz, ezért a hátizsák állapotát és minőségét kockáztatva mégis a mosógépbe dobjuk azt.

 

Amikor elkerülhetetlen a hátizsák mosása mosógépben

 

Ezekben az esetekben megfelelő körültekintéssel járjunk el. A hátizsák mosógépben mosása a hátizsák és a mosógép védelmének érdekében minél kímélőbb programmal történjen. Ellenkező esetben a folyamatos dobálás, pattogás, ütődés tartós kárt tesz a táska formájában és szerkezetében, letörhet a cipzár, deformálódhat a laptop rekesz, elszakadhat a hátizsák anyaga. Ilyen kíméletes program lehet például a kézi mosás funkció.

 

A hátizsákok anyagának összetételében a szövet mellett kisebb-nagyobb arányban jelen van a poliészter, ami mosógépben ugyanolyan jól tisztítható, mint más textil anyagok. Arra azonban számítani kell, hogy a forró víz tönkreteszi a poliésztert, valamint a hátizsák más műanyagból készült alkatrészei deformálódhatnak a magas hőfokon. Éppen ezért érdemes alacsony, 30-as, de maximum 40-es hőfokra állítani a mosási programot.

 

Ugyanilyen fontos a centrifuga fordulatszáma is, amit szintén állítsunk minél alacsonyabb értékre. 400-as fordulatszám bármiből képes kicentrifugálni a vizet. Használjunk kevés mosószert, hogy annak maradványai az izzadás során ne váljanak ki a hátizsák anyagából, irritálva vele bőrünket. Ha lehet, célszerű kifordítva belehelyezni a hátizsákot a mosógép dobjába, ezzel kímélve meg a táska cipzárjait, hevederjeit, valamint a mosógépdobot is. Mindezen szabályok betartásával a hátizsákok szépen megtartják formájukat, tartásukat és színüket is.

Keresés